Cara nak tahu phone ori atau tak (2)


Orait.. Untuk post hari 2, aku dah tulis tentang cara2 nak tahu phone kite ori atau tak. Kali ni, aku nak tambah la cket tentang tajuk yang same cam ari 2 gak.

Ape perasaan korang, kalau korang beli phone yang disangkakan 'original', bile balek umah je, sedar2 phone 2 x ori pon?? Mesti korang tensen kan.. So, kalau korang nak pastikan phone korang ori atau tak, cekidaut fakta2 kat bawah nie :



1. Usha IMEI no dekat phone korang dan pastikan no IMEI 2 same dengan no IMEI kat kotak phone korang. Cara nak check, tekan *#06# dan akan keluar satu baris no. Kalau no 2 sme ngan no IMEI kat kotak phone korang, maknanye phone korang original.

       

     




2. Tengok siape authorised dealer untuk phone korang. Sticker hologram dye korang boleh check kat bateri atau belakang bateri phone korang. Senarai pengedar sah untuk model2 phone ade kat bawah nie :


Motorola : Brightstar, MDM, Samart

Nokia : Avaxx, Samart, Zitron

Sony Ericsson : Midlands, T-Choice, Thorus

Samsung : First Mobile Group (FMG)

O2 : Exquisite Model

Dopod : SIS



                           


3. Same cam post aku hari 2. Klik je kat sebelah nie..


So, pe lagi, try la tips2 kat atas nie. Pastikan phone korang adalah ORIGINAL SET dan bukannya AP SET. Kalau nak tahu pe bende AP SET 2, klik sini. Kalau nak luaskan pengetahuan korang lagi, search je kat google. Abes citer.

Aku rase 2 je yang aku nak share kali nie. Kalau aku salah, tolong betol kan, k?  

4 comments:

  1. hologram dye nokia saya punya ARISTA Xtreme network. mcm mana?

    ReplyDelete
  2. saya punya ARISTA extreme network. mcm mana?

    ReplyDelete