Tutorial Lajukan PC Waktu Startup

         Semenjak dua menjak ni, laptop ni selalu pulak buat hal. Bukan main lama lagi nak start. Sakit pulak hati. Takkan la nak campak pulak laptop ni. Kalau memang bapak Mal ni CEO syarikat HP takpe la jugak. Hang sikit je terus campak. Besok boleh beli baru. So, kepada korang yang mempunyai masalah pc slow waktu startup, boleh la follow cara kat bawah ni :

1. Tekan start

2. Search "msconfig"

3. Tekan enter


4. Tekan startup dan disable program yang tak patut. Tapi jangan sampai disable program2 yang penting pulak!!


5. Dah siap? Tekan OK.



         Kalau boleh, tak payah la nak start semua program yang ada kat dalam pc tu. Kalau rasa sanggup nak tunggu 10 jam baru pc nak start up boleh la.. :)





Segmen Review Blog by Sabrina


Nak join? Klik banner kat atas ni.. :)



Segmen : Pencarian Bloglist Feb 2013


         Nak join ? Klik banner atas ni. p/s : hehe.. malas nak memekak panjang2.. :)

Tutorial Jadikan Handphone sebagai Modem (Bergambar)

          Perghh. Lama jugak tak update blog ni. Selama ni update blog semata-mata nak join segmen je. Tapi tiba-tiba hari ni terbukak pulak pintu hati ni nak update blog. Hehe. So kali ni Mal nak tunjukkan cara jadikan phone korang yang mahal2 tu sebagai modem. Dulu, Mal ada buat satu post untuk jadikan handphone sony ericsson sebagai modem tapi kali ni Mal nak tunjuk satu cara untuk jadikan modem bagi semua phine. Jangan risau. Mal letak gambar sekali.

1. Bukak network and sharing center


2. Tekan set up a new connection or network


3. Tekan connect to the internet


4. Pilih create a new connection 


5. Pilih Dial-up (sebab nanti kita kena dail)


6. Pilih jenis phone korang. Contoh : Mal guna phone Sony Ericsson


7. Haa. Ni bahagian yang penting. Kat bahagian "dial up phone number", korang letak *99#. Tak kisah la korang guna telco apa pun, celcom ke, maxis ke, digi ke, jangan risau. Semua kena dail nombor yang sama. Kat bahagian "Connection name" pulak, korang letak la nama apa yang korang nak e.g "Phone Modem".


8. Dah siap? Tekan la connect. Senang kan?

          Untuk jenama phone yang dah ada software macam "Blackberry Desktop Manager" dan "Sony Ericsson PC Companion", benda tu akan menyenangkan korang. Kalau takde ataupun malas nak install, bolehlah cuba cara ni. :)







Segmen Kumpul Followers 2013 By Hotmasakini


Segmen Kumpul Folowers-HOT MASA KINI


          Nak kumpul follower ramai2? Jom la join! :)

Aku Pun Nak Hutan Kabut Review


         Perghh. Mal akan berbangga kalau blog ni direview. Emm, best jugak kena review kan. Korang nak jugak? jom la join!! :)

Segmen Cabaran Mengumpul Blogger Seramai 1500!!


           Korang ada blog? Jom la join! Semoga hasrat untuk mencapai 1500 blogger tercapai. :)

Segmen Top Up by Blogger Emas Putih

Segmen Top Up by  Blogger Emas Putih.
Jom join ramai2!!

Segmen : Jom Tambah Follower Sebanyak yang Mampu



Kalian2 semua. Di sini ada satu lagi segmen untuk di join. Nak join jugak? Klik la banner kat atas tu. :)

Jom Tingkatkan Followers Sampai Lebam


Jumlah Followers Terkini : 100

Apa khabar semua?? Kali ni Mal join satu lagi segmen iaitu Segmen "Jom Tingkatkan Followers Sampai Lebam!! Jom la join cepat! Lagi ramai lagi bagos!! :)

Apa lagi? Klik la banner kat atas tu.. :)

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Awesome Photo Contest

         Bila bukak dashboard tadi, tiba2 ternampak pulak update dari sorang blogger ni. Tajuk dia adalah "Awesome Photo Contest". Kalau nak ikutkan hati ni, memang malas nak join. Tapi bila tengok tema contest dia, rupa-rupanya adalah friendship. Nak tahu kenapa Mal join? Sebab bila dah tamat dpm ni baru la rindu kat kawan2. Hemm. Rindu nak karaoke lagu jiwang sama2. 

Klik gambar ni. 
  

         Bagi Mal gambar ni memang banyak nostalgia kat kepala ni..

Kenangan berbasikal ke Tanjung Piai, Johor

          Ni la kawan2 Mal yang join sekali berbasikal ke Johor. Nak tengok lagi, klik http://ikmalfaiz.blogspot.com/2011/11/kembara-berbasikal-ke-hujung-benua-asia.html. #rindumembersekolah

Tutorial Test Antivirus Berfungsi Atau Tidak?

         Dah lama tak update blog ni. Bukan taknak update tapi masalahnya tak ada masa. Walaupun sekarang ni dah tamat SPM, takkan la nak duduk goyang kaki je kat rumah kan? Anyway, banyak perkara baru yang Mal dah belajar lepas SPM ni. Nak buat macam mana, waktu parent pergi kerja, Mal duduk dengan atuk & nenek. So, memang hari2 belajar perkara la. Orang kampung la katakan..

         So, hari ni Mal nak kongsi satu tips untuk nak tahu antivirus korang berfungsi atau tak? Sekarang ni dah banyak sangat antivirus yang di jual kat kedai2. Kadang2, kat stesen minyak pon ada. Perghh! Tapi masalahnya kita tak tau antivirus tu berfungsi sebaik mungkin atau tak. Nak tahu cara dia? Check it out :

1. Bukak notepad

2. Copy :

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

3. Save sebagai .txt (text document)

4. Namakan sebagai testvirus.txt

5. Apo laie? Scan la file tu!



Kalau antivirus korang berfungsi, dia akan detect file sebagai virus. Kalau tak dapat detect, senang je. BELI JE LA ANTIVIRUS LAIN!! :)

Segmen up follower dengan sepantas kilat II

    Ok. Hari ni Mal join satu lagi segmen iaitu Segmen Up Follower Sepantas Kilat. So, kepada siapa2 yang nak join amatlah digalakkan. Apa tunggu lagi? Klik la banner kat atas tu.. :)