Cara jadikan phone Sony Ericsson sebagai modem

     Ape kaba sume? Hari ni Mal kongsi tips sikit untuk jadikan phone Sony Ericsson sebagai modem. 

     Mal tahu, mesti ade antara korang yang bukan selalu nak guna internet kat pc. Kadang2 je nak guna. Ade jugak yang kadang2 nak guna kat phone, kadang2 nak guna kat komputer. Ade jugak yang sanggup abes kan duet berpuluh-puluh ringgit semata-mata nak online facebook dan twitter kat cyber cafe. Adoi. Membazir btol la. 

     Ade jugak yang selalu subscribe internet kat phone. Tapi Mal tau, x best kalau online kat phone. Skrin dah lah kecik, tak best langsung. So, bagi pengguna phone Sony Ericsson, ni ade lah berite best untuk korang. Lepas nie, boleh la online dekat komputer atau pon laptop. Follow step2 kat bawah ni :



1. Download software Sony Ericsson PC Companion. Korang boleh search je kat Google.

2. Install software 2.

3. Kalau ade USB kabel, pasangkan kabel 2. Kalau tak nak, guna bluetooth pon boleh gak.

4. Dekat bahagian Internet connection, klik Start.

5. Follow pe yg dye suro wat.

6. Klik Connect dan enjoy the internet..



So, 2 je yang Mal nak kongsi hari nie. Kalo de mase, Mal post lagi. ENJOY..




7 comments:

  1. Tapi kredit dalam phone tu jalan la ek?

    ReplyDelete
  2. yup. Kedit dlm phone akan jalan. Mal sarankan subscribe dulu internet kat phone sblom jd kn phone sbgai modem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu dah subscribe ,kredit tak jalan ?

      Delete
    2. kalo dah subscribe, so kedit x akan jalan. tapi ape2 pon dye akan ikot pelan internet yang kite subscribe. Kalo unlimited, unlimited la internet kite. Kalo 50 mb, mkne nye kite boleh gune internet smpi 50 mb je..

      Delete
  3. assalammualaikun. . tau x mcm ne mau tkar file exe ke hp java. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mintak maaf. Mal x tahu camne nak tukar..

      Delete
  4. abg mal misaii mengancammmm....haha

    ReplyDelete