Tutorial Jadikan Handphone sebagai Modem (Bergambar)

          Perghh. Lama jugak tak update blog ni. Selama ni update blog semata-mata nak join segmen je. Tapi tiba-tiba hari ni terbukak pulak pintu hati ni nak update blog. Hehe. So kali ni Mal nak tunjukkan cara jadikan phone korang yang mahal2 tu sebagai modem. Dulu, Mal ada buat satu post untuk jadikan handphone sony ericsson sebagai modem tapi kali ni Mal nak tunjuk satu cara untuk jadikan modem bagi semua phine. Jangan risau. Mal letak gambar sekali.

1. Bukak network and sharing center


2. Tekan set up a new connection or network


3. Tekan connect to the internet


4. Pilih create a new connection 


5. Pilih Dial-up (sebab nanti kita kena dail)


6. Pilih jenis phone korang. Contoh : Mal guna phone Sony Ericsson


7. Haa. Ni bahagian yang penting. Kat bahagian "dial up phone number", korang letak *99#. Tak kisah la korang guna telco apa pun, celcom ke, maxis ke, digi ke, jangan risau. Semua kena dail nombor yang sama. Kat bahagian "Connection name" pulak, korang letak la nama apa yang korang nak e.g "Phone Modem".


8. Dah siap? Tekan la connect. Senang kan?

          Untuk jenama phone yang dah ada software macam "Blackberry Desktop Manager" dan "Sony Ericsson PC Companion", benda tu akan menyenangkan korang. Kalau takde ataupun malas nak install, bolehlah cuba cara ni. :)







3 comments:

  1. jemput join.ada hadiah maxi dress,jubah & cash rm100!
    http://diyasesame.blogspot.com/2013/01/happy-blogging-giveaway.html

    ReplyDelete
  2. we kalau ta kua dial up macam mana pulak -_-

    ReplyDelete