Cara mengetahui handphone original atau tidak..

                        


Kes penipuan barangan elektronik sekarang nih semakin menjadi-jadi sehinggakan iPhone pon boleh di ciplak oleh China. Di sini, aku nak kongsikan pade korang tips macam mane nak check atau tentukan sama ada handphone korang tu original ataupun cap ayam. Check it out :



Okay ikut langkah langkah seperti di bawah nih :

1. Taip *#06#

2. Akan keluar IMEI number ( International Mobile Equipment Identity)

3. Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473

4. Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******

5. Untuk semak sama ada phone korang ori atau tidak, check kod di bawah.


•02 atau 20 : dari China = LOW QUALITY

•08 atau 80: dari Germany = FAIR QUALITY

•01 atau 10: dari Finland = VERY GOOD

•00 atau 03 oatau 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY

•13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH



Ape lagi, korang check la skunk mner tau ade yang cap ayam...hehe

PERHATIAN !! MAKLUMAT INI TIDAK TEPAT 100%. OLEH SEBAB TERLALU BANYAK TELEFON BIMBIT DI PASARAN SEKARANG YANG TIDAK DIKETAHUI ASAL-USULNYA, MUNGKIN TERDAPAT BEBERAPA NOMBOR YANG TIDAK DAPAT DISENARAIKAN. LAGI SATU, BERKENAAN NOMBOR "00". BERDASARKAN PENGALAMAN MAL DAN RAKAN2 YANG BELI FON ORIGINAL, MEMANG NOMBOR YANG KELUAR ADALAH "00". ITU SAHAJA. SEKIAN.

130 comments:

  1. ni lah untungnya kalau orang ada ilmu dan share dengan orang lain. keep up the good work bro

    ReplyDelete
  2. dah try kat my nokia e5 tp x keluer pun imei nye ..... memey ade ke?

    ReplyDelete
  3. dapat2 .. hp saya oo ngan o1 ..

    ReplyDelete
  4. mine is 04 for HTC Incredible s...thanks god

    ReplyDelete
  5. benda ni da lama da aku baca..
    tapi bile google xde pn pasal info ni..
    jgn percaya sangat la..

    ReplyDelete
  6. aq x suro cye pon. aq cme tlis post nie ikot pglmn aq. Ble aq check kt f0n kwn aq yg ori, imei n0 akan kuar 00 slalu nye. Tp ble aq check f0n yg x ori and ap set, imei n0 akan kuar slain 00.

    ReplyDelete
  7. tq.tepon aku dr kilang asal iPhone yang memang kebetulan terletak di China (seperti kebnyakan jenama top lain). Masalah sekarang barang ciplak pun "Made in China".hahahaha

    ReplyDelete
  8. aku punye from china..low quality..huk2.. :'(

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. 78 tu dari zimbabwe, kilang dorg pakai mesin batu. main canai je enset tu..

      Delete
    2. hahaha,dia nk canai roti tibe2 jew jadi hp tu la ade 78 kakakaka

      Delete
  11. x psti la. Lg p0n, de bnyk lg no yg x de kt p0st nie..

    ReplyDelete
  12. nice info shida nk share dan akan shida backlink kn :)

    ReplyDelete
  13. terbaik la bro..tq 4 de info..

    ReplyDelete
  14. saya dulu keje kedai hp...
    bnde ni mmg betul..
    cuma pembetulan sikit..
    x semestinya ORI tu made in findland..
    cuma buatan dia dari mana n buatan dari findland tu terbaik..
    nak tau ori ke tidak, ada beberapa faktor lain..
    contoh mcm warranty card..klu beli nokia, warranty card mestilah nokia..bukan nama kilang lain..ke2, sticker..ada company yg kuarkan brg ori shja..conth mcm sony..company thorus n midland shja yg kuarkan brg ori..n beberapa aspek lg..

    *maaf saya menyampuk*
    cuma berkongsi sedikit pengetahuan :))

    ReplyDelete
  15. 03 . Keep up the good work .

    ReplyDelete
  16. ....04.... sudah terbukti sbb bru smlam orang dari samsung call aku pasal activate waranty hp aku.. dah sah hp aku ori dari kilang terbaekk...

    ReplyDelete
  17. aku pnye 00 tp bru beli kmera die record cam gmpang tsekat2 bile play blek

    ReplyDelete
  18. Replies
    1. sori. tak dapat pastikan lagi..

      Delete

    2. aku pon xsure tapi based on search result usa/brazil
      ni just reference.not 100% accurate


      Delete
  19. ha..ah sy bru je kot bli s.e neo V tp cek IMEI no tu naek 05.. caner tu... wunsing gak.. tp semua bercop midland...? terangkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal 05 tu tak pasti lagi. pasal cop midland, maybe cop 2 ori. check warranty sama ada sony punye warranty atau kedai 2 punye warranty. kalau warranty dari sony, makne nye fon 2 ori..

      Delete
  20. salam mal..thanks 4 da info ya..^_^..my hp ori..^_^ hehe

    ReplyDelete
  21. klu 00 mknenye hp 2 mmg ok ar n hp 2 ori??

    ReplyDelete
  22. Normally, kalau 00, phone tu ori. Tapi ade cara2 yg laen utk pastikan phone kita ori cam warranty dari mane dan sticker di belakang bateri. Boleh klik http://ikmalfaiz.blogspot.com/2011/12/cara-nak-tahu-phone-ori-atau-tak-2.html?m=0 utk info lebih lanjut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hp sye pun 05 jugak...klu nk kata xori xtau gk lh..sbb laz year b4 raya sye ada hantar g samsung centre pasal charging port die dh rosak..dh pkai dlm 2thun lbh so waranty dh xde..xde plak diorg ckp hp sye xori..sy rasa xsemestinya no 00 bru ori..no tu cuma no pengeluar sj n sapa lbh bkualiti..

      Delete
  23. Terima berkongsi pendapat, nak kasi up sikit or more details, korang dah dapat nombor tu... Nak pasti lebih lanjut..aaa...korang type website > http://www.numberingplans.com. Then masukkan no tu then press enter. Zaaaz.. Kuar segala detail.. Selamat Mencuba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ops.. Select > Number Analysis Tool > IMEI Number analysis > terus masuk no tu...k ; ) bye2..

      Delete
    2. thanks abg mac. x sabar plak nak try.. :)

      Delete
  24. waa....tq,tq.....my fon best mobile quality la...haha...gembire nie....

    ReplyDelete
  25. Kalau 05 macam mana pulak?

    ReplyDelete
  26. kalau samsung galaxy note made in korea, ori ke x ek?

    ReplyDelete
  27. 05 amcm pula pleass jwb

    ReplyDelete
  28. Replies
    1. atuk kau kat perak...paloi

      Delete
    2. haa! ye ke? nfon sye beli kat perak..IMEI nye 05

      Delete
  29. Kalo hp sony batery sony ericson mcm mnetu.ori le x

    ReplyDelete
  30. nanti klu aku tanya soklan grenti blogger ni xleh jwb.. satu jer nasihat aku.. jgn nk pcy 100% psl info ni.. ianya depend pd jenis/origin phone tu.. tlg jgn baca n follow jer.. thanks..

    ReplyDelete
  31. nanti klu aku tanya soklan grenti blogger ni xleh jwb.. satu jer nasihat aku.. jgn nk pcy 100% psl info ni.. ianya depend pd jenis/origin phone tu.. tlg jgn baca n follow jer.. thanks..

    ReplyDelete
  32. aku dah check 05 europe check sini http://www.numberingplans.com tq Abg Mac..

    ReplyDelete
  33. kalau 05 dari mana pulak...

    ReplyDelete
  34. Ha'ah kan kalau 05 guane plak ??

    ReplyDelete
  35. saya punya 04... adakah itu bagus?

    ReplyDelete
  36. 05 ori drpd kilang..tp kilang tu kt china

    ReplyDelete
  37. Sy punya pun 05 memang made in china pun

    ReplyDelete
  38. 00 or 03 or 04 or 05 - made in origin factory (best mobile quality)

    ReplyDelete
  39. Google imei.info...

    ReplyDelete
  40. code yg ko bagi tue bnyak menipu ko check balik....nyusahkan org lain je nanti

    ReplyDelete
  41. Info tuh btol .
    Code : 00 , 03, 04 05 - original phone .

    ReplyDelete
  42. cam ne pulak kalo 24?

    ReplyDelete
  43. cam ne pulak kalo 24?

    ReplyDelete
  44. bro saye pakai iphone imei 00 asal telefon tu semua dalam bahasa china

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab orang yg jual hp tu cina hahaha

      Delete
  45. Ada gmbr ayam!??!??

    ReplyDelete
  46. Ada gmbr ayam!??!??

    ReplyDelete
  47. Namanya cap ayam. Terbaik.. original.. from ayamsenyum: )

    ReplyDelete
  48. 02 atau 20 : Dari Emirates / India = KUALITI RENDAH
    08 atau 80: Dari Germany = KUALITI SEDERHANA
    01 atau 10 : Dari Finland = KUALITI TERBAIK
    00 Dari Kilang Asal = EXCELLENT!

    05 atau 50 : Kilang Brazil, USA @ Finland = TERBAIK
    06 atau 60 : Dari Kilang Hong kong, China atau Mexico = BAIK
    03 atau 30 atau 04 atau 40 : Made in China = KUALITI BAIK

    13 : dari Azerbaijan = SANGAT KURANG KUALITI DAN MUNGKIN MERBAHAYAKAN KESIHATAN (menurut kajian yang dibuat.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  49. assalamualaikum...nk tanye klo 64 mana ye?

    ReplyDelete
  50. assalamualaikum...nk tanye klo 64 mana ye?

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  52. sila semak kat atas

    ReplyDelete
  53. Saya punya 54.Keluaran mana?

    ReplyDelete
  54. Saya dh try code 02.. Saya pakai lenovo..adakah sy kena tipi sy beli rm980

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan percaya info mengarut nie.. kalu nak tahu yg betul pergi check at imei.info.. masok an no imei anda,dan kalu detail nya keluar tepat dengan model hp anda makna nye hp anda original, dan 1 lagi no dua angka itu sebenar nya no fac bukan menentukan original atau tidak

      Delete
  55. Saya dh try code 02.. Saya pakai lenovo..adakah sy kena tipi sy beli rm980

    ReplyDelete
  56. Info nie da kurang accurate sbb hp da byk..byk model klua dn imei pun da byk..cuma pd pendapat sy,bli je kt tempat authorised dealer samsung atau sony atau etc..confirm ori..no sy adalah 06 tp sy bli kt smsung centre..xkan diorg nk tpu?dpt guarantee dr smsung 2 thn dn msj dari samsung (62005)..so adakah hp sy nie cuma dikatakan baik saja?time dlu maybe info nie bguna tp not now..

    ReplyDelete
  57. Mmg noob la korang nie hahahaha

    ReplyDelete
  58. jgn risau selly sellyna.. lenovo code original mmg 02.
    kilang asal dia mmg di negara code yg bernomborkan '02'.
    cuma sy x pasti smada 02 tu dari china atau india.
    tpi sy ada baca yg lenovo ni dari china..
    dan sy pasti suma lenovo yg original adalah 02, slain dari tu bukan ori.
    byk kan research & anda akan tahu.. peace

    ReplyDelete
  59. dont just go through with dis information. There is something true n untrue about it

    ReplyDelete
  60. kalau lenovo plak??

    ReplyDelete
  61. Saya nk tanya la sikit....ape perbezaan nye jenama (sticker made in korea by samsung) dan (sticker by samsung) di dalam handfhone sekira nya bateri di buka keluar...ada kah kedua2 nya sama original kerana saya telah cek imei kedua2 nya sama 01

    ReplyDelete
  62. 02, 25, 26, 27 made in KEDAH
    01, 21, 22, 23, 24 made in JOHOR
    03, 28, 29 made in KELANTAN
    04, 30 made in MELAKA
    05, 31, 59 made in N9
    06, 32, 33 made in PAHANG
    07, 34, 35 made in PENANG
    08, 36, 37, 38 , 39 made in PERAK
    09, 40 made in PERLIS
    10, 41, 42, 43, 44 made in SELANGOR
    11, 45, 46 made in TERENGGANU
    12, 47, 48, 49 made in SABAH
    13, 50, 51, 52, 53 made in SARAWAK
    14, 54, 55, 56, 57 made in KUALA LUMPUR
    15, 58 made in LABUAN
    16 made in PUTRAJAYA
    82 made in TIDAK DI KETAHUI

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak info lebih tepat tanya kat Ibu yang mengandung. Made in bangla ke pakistan.? Tgk kat bin atau binti belum 100% tepat pembuat.

      Delete
  63. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  64. Knp tab 2 plus saya dail *#06*# tapi tak boleh ye?

    ReplyDelete
  65. http://www.loginwang.com/?a=MalindoServices

    ReplyDelete
  66. ini info mengarut.. sebenar nya kedudukan no 7 dan 8 dari no imei anda itu adelah no fac bukan nya no original ke tidak, mai ak kasi tahu cara check ori ke tidak
    pergi ke (imei.info) kemudian (masok an no imei anda..) lepas tu akan keluar segala detail hp anda kalau detail yg keluar tu same dengan model hp anda makne nye hp anda itu original k selamat mencube..

    ReplyDelete
  67. aku xsokong imei termasuk ngan netwok skali bang..

    ReplyDelete