Cara Print Tanpa Printer (macam mana tu?)

     Fuhh. Lama jugak tak update blog ni. Dah berbulan-bulan biarkan blog ni terkapai-kapai tanpa hala tuju. Haha. Nak buat macam mana. kat rumah takde internet. Nak update guna blackberry pulak rasa macam tak best sebab ada beberapa benda yang kita tak boleh buat macam update blog guna laptop. 

     So, hari ni Mal nak kongsi satu cara yang sememangnya berguna bagi Mal. "Print Tanpa Printer". macam pelik kan? Maksudnya, kita print sesuatu fail tu dan kita save kat mana2 kita suka dalam format pdf. Contohnya, macam Mal, kat rumah ada printer tapi internet takde. So, bila Mal singgah kat tempat yang ada wifi, kadang2 ada fail yang Mal nak print. Masalahnya, kalau Mal singgah kat Mcdonald, Mal nak print macam mana? Takkan la nak bawak printer ke hulu ke hilir pulak? So Mal pun gunakan kaedah ni dan save fail tu. Cara dia macam ni :

1. Download Do PDF software . Klik untuk pergi ke website.

2. Macam biasa la. Install dulu.

3. Dah install? Okay. Pergi ke website yang nak di print tu. 

4. Tekan print atau "ctrl + p"

5. Pilih printer "do pdf"


6. Lepas pilih, tekan print. Nanti dia akan keluar satu window untuk tentukan kat mana nak save fail tu serta nama dia.


     Okay. So sampai situ je la yang sempat di taip untuk hari ni. Mungkin lepas ni kalau ada benda untuk di post, Mal akan post. Sekarang ni nak tengok movie kejap. XD

4 comments:

  1. ket mana la keluar hasil printnya ke

    ReplyDelete
  2. Cara tersebut membantu sekali, soalnya terkadang kita sering membutuhkan data berupa file. Sukses terus gan.

    ReplyDelete
  3. Tapi hasil print nya keluar dari mana

    ReplyDelete
  4. kertasnya kelaur dari mna lah yau kalau nggak ada printernya

    ReplyDelete